Concertverslag Young the Giant voor Muziek.nl (juni 2014)

Waar de Amerikaanse alternatieve rockband Young the Giant twee jaar geleden in Tivoli aan de Oudegracht stond, mag de band nu een optreden geven in een gloednieuw Tivoli Vredenburg, in de Ronda zaal. Young the Giant heeft sinds hun eerste album geen plek meer in de Nederlandse top veertig weten te veroveren. De bekendste nummers van de band zijn dan nog steeds Cough Syrup en de knaller My Body. Desalniettemin staat hun nieuwe album ook bol van de catchy nummers met voldoende hitpotentie, en met hun Mind over Matter tour zullen ze ongetwijfeld weer heel wat harten veroveren.

De jonge reuzen zijn ijzersterk op het podium en beginnen meteen goed met een recent nummer, Anagram. Wat de band vooral goed live maakt, zijn de vocale kunsten van zanger Sameer Gadhia. Met zijn stem bereikt hij enorme hoogten en blijft hij een stevig en helder geluid produceren. Sterker nog, de band klinkt zo daardoor zo goed, dat er af te vragen valt of er wel echt live wordt gespeeld. Aan de zanglijnen valt echter af te leiden dat dit niet het geval is, op de meerstemmigheid na. Gadhia zingt namelijk met twee microfonen, een normale en een die de stem van de zanger effecten meegeeft. Ook is de band niet altijd even enthousiast tijdens het spelen van de nummers, maar danst Sameer soms hevig tijdens instrumentale stukken en bij nummers als Paralysis pakt hij een woodblock en tikt de zanger enthousiast mee. Andere keren komt er een tamboerijn bij kijken.

De zaal van Tivoli Vredenburg is erg intiem, waardoor het publiek de bandleden bijna kan aanraken. Ook was het geluid helder en vol, maar dat is mede te danken aan de muzikanten van Young the Giant. De nummers van de band zijn zoals altijd vrolijk en pakkend, wat een goede stemming geeft. De liedjes zijn makkelijk mee te zingen, en dit doet het publiek dan ook veelvuldig. Wanneer de jonge reuzen de beginakkoorden van Cough Syrup spelen, moet de zaal toch even meespringen. Daarna blijft de energie hangen.

Het is dan ook erg jammer als de band na een uur hun dank uitspreken en het podium aflopen. Het is te hopen dat de toegift lang zal zijn, helaas zijn dit maar drie nummers. Toch niet de minste, Apartment, het eerste nummer van het eerste album is de opener van de toegift. Daarna is Mind over Matter aan de beurt, gelijknamig aan hun nieuwe tournaam. Om toch nog even met een knaller af te sluiten, speelt Young the Giant natuurlijk My Body. De hele zaal springt en zingt mee met de single. Hoewel het optreden maar kort was, was het zeker erg krachtig en kan men met een tevreden gevoel naar huis gaan. Het talent en de live performance van Young the Giant is iets wat die avond nog lang nagonsde bij het publiek.