Productomschrijving: Pokémon GO

Onderwerp:

Pokémon GO was de hit van deze zomer, maar inmiddels verschijnt er steeds meer nieuws over de afname van actieve spelers. Nog voordat de daling in spelersaantallen te zien was, vertelde een game-onderzoeker aan Lindanieuws dat we weinig meer van het spel zouden horen. Het zou voor nu even leuk zijn maar kon onze aandacht nooit lang vasthouden, net als andere smartphone games zoals Candy Crush. Hoewel Pokémon GO een paar maanden geleden als verslavend werd beschouwd, horen we over het algemeen weinig over verslavingen aan smartphone spellen. Maar wat is het verschil in verslavende elementen dan tussen dit soort spelletjes en games die wel veel met verslaving gelinkt worden, zoals WoW en LoL? Daar ga ik dieper op in mijn eerste longread. Mijn tweede stuk heeft ook Pokémon GO als aanleiding, maar gaat meer over de teams in het spel. In het spel zijn er drie teams die hetzelfde doel hebben. Hoewel er weinig serieuze rivaliteit gesignaleerd is tussen de drie groepen, zijn er ook berichten over vechtpartijen en circuleren er filmpjes van rivaliteit op YouTube. Het schijnt zelfs zo te zijn dat competitiviteit en rivaliteit bij de voorloper van Pokémon GO (het spel Ingress) wel flink aanwezig is. Wat is de precieze invloed van een team of groep op het gedrag van een speler? Waarom zijn we als mensen geneigd om de meerderheid te volgen? En wat is de rol van (groeps)normen hierin? In mijn tweede longread ga ik dieper op dit onderwerp in, met de Pokémon GO teams als aanleiding.

Doelgroep:

De doelgroep voor mijn artikelen zijn de lezers van De Correspondent. Volgens het manifest van De Correspondent hanteren zij geen doelgroep en plaatsen ze mensen niet in hokjes als ‘hoogopgeleid’ en ‘jong’. Het medium is er voor de nieuwsgierige lezer, die net iets meer diepgang wil bij het (actuele) nieuws. Volgens het manifest gaat De Correspondent verder dan de waan van de dag. Niet persé de directe actualiteit speelt een rol, maar de verhalen die op termijn meer diepgang leveren. Mijn verhalen sluiten dan wellicht niet meer aan bij de directe actualiteit, maar bieden wel meer inzicht in een onderwerp, afkomstig uit de (voormalige) actualiteit. Correspondenten van het medium schrijven over allerlei onderwerpen, dus ook over technologie. Omdat De Correspondent aangeeft niet in ‘hokjes’ te denken (ook op het gebied van onderwerpen), passen mijn verhalen hier dus wel. Ik heb mijn verhalen gericht op een algemene lezer. Daarom heb ik sommige gametermen of technologische termen uitgelegd met voorbeelden of bronnen.

Medium:

De Correspondent is een volledig digitaal medium. Mijn verhalen zijn daarom ook geschikt voor online publicatie.

Bladpijler/rubriek:

Technologie/Psychologie/Sociologie

Genre:

Twee longreads gericht op de lezers van De Correspondent.

Omvang:

Twee stukken van ongeveer 3200 woorden.

Invalshoek:

In mijn eerste stuk heb ik ervoor gekozen om Pokémon GO als aanleiding te nemen voor onderzoek naar het verschil in verslaving tussen smartphone games en pc-games die veel daarmee  geassocieërd worden, zoals World of Warcraft. In eerste instantie kwam in mijn stuk Pokémon GO heel veel terug. Zo werd de structuur van het spel benoemd en de elementen die er minder goed aan waren. Na feedback heb ik besloten het stuk algemener te maken. Door het stuk te verrijken met voorbeelden (van bijvoorbeeld Pokémon GO, Candy Crush, League of Legends enzovoort) en bepaalde algemene informatie te geven, is het stuk geschikter voor de gemiddelde lezer. Zo leg ik ook uit wat gameverslaving precies inhoudt en wanneer je hiervan kan spreken, of wat gamemakers voor beloningen toepassen om je aandacht vast te houden.
In mijn tweede stuk heb ik ook Pokémon GO genomen als aanleiding. Daarnaast is mijn eigen fascinatie voor groepsgedrag leidend geweest bij het schrijven van het stuk. Ik vond het opvallend dat het spel zoveel emoties en beweging in de maatschappij opriep, maar dat er van rivaliteit tussen de drie teams in het spel geen sprake was. Ik ben op onderzoek gegaan naar wat groepen voor gedrag teweeg kunnen brengen en welke factoren hierbij van invloed zijn. Pokémon GO wordt hierin wat uitgebreider meegenomen, omdat de spelstructuur ook van invloed is op de mate van rivaliteit tussen spelers. Dit stuk is meer psychologisch en sociologisch van aard. Ik heb gesproken met een aantal onderzoekers/psychologen om verheldering van de theorie te geven. Ook geef ik algemene voorbeelden om het stuk begrijpelijk te maken voor Correspondentlezers. In het eerste stuk laat ik ook mensen aan het woord, maar hun inbreng hier is minder psychologisch van aard.

Qua schrijfstijl heb ik gekeken naar meerdere stukken van De Correspondent, die ik toegestuurd heb gekregen van diegene die mij van feedback heeft voorzien. Na het lezen van de stukken trok ik de volgende conclusie:

  • Bij De Correspondent spreken ze de lezer aan met jij of u
  • Bij De Correspondent schrijven ze geregeld vanuit de ik-vorm
  • Bij De Correspondent stellen ze vragen in hun stukken
  • Bij De Correspondent linken of verwijzen ze naar andere artikelen
  • Bij De Correspondent leggen ze termen of onderzoeken uit in de tekst

Op basis van deze bevindingen heb ik mijn teksten geschreven.

Beeldsuggesties/opmaaksuggesties/infographics:

Ik heb de artikelen opgemaakt in de tool Shorthand Social. Als reden had ik hiervoor dat er bij De Correspondent veel gebruik wordt gemaakt van linkjes, verwijzingen naar andere stukjes en van kaders. Dit is natuurlijk lastig vorm te geven in de gemiddelde tool. Bij Shorthand Social is er de mogelijkheid om tekst te linken op een aantrekkelijke manier (qua vormgeving). Omdat ik de stijl van De Correspondent in het achterhoofd wilde houden, heb ik in beide stukken gelinkt naar relevante artikelen of onderzoeken. Mocht dit stuk echt op de website van De Correspondent staan, dan zou ik meer met kaders en verwijzingen in de tekst dmv linkjes én aan de zijkant hebben gewerkt.

Bronnen:

Luis Ramos (psycholoog), Juliette Schaafsma (onderzoeker UvT), Wout Fontane Pennock (psycholoog), Aron Verbogt (gamer), Sander Dings (gamer), Marijn Duchatteau (gamer), Tom van der Wal (gamer), Steven Vonk (gamer). Ook heb ik bronnen van het internet gehaald, uiteraard met verwijzing (door middel van links of platte tekst) in de tekst.

Procesverslag:

Een uitgebreid procesverslag en de redenen waarom ik specifieke kernkwaliteiten wil aantonen, kun je lezen bij de productverantwoording.

Welke kernkwaliteiten wil je met dit product specifiek bewijzen:

  • Diepgang in onderwerp
  • Complexiteit in voorbereiding (aantal interviews)
  • Zelfstandigheid