Concertverslag Chef’Special voor Muziek.nl (april 2014)

“Het was nog niet zo lang geleden dat we hier waren, maar het is goed om terug te zijn.” Op deze manier begroet Joshua Nolet, zanger van Chef’Special, het publiek in de Effenaar op Koningsnacht. De muzikale koks stonden op 21 maart namelijk ook al in Eindhoven, in een uitverkochte zaal. Nu, meer dan een maand later, krijgen zij heel ander publiek voor hun kiezen.

Dat deze avond niet om Chef’Special draait, is al te merken aan de opkomst van de band. Enigszins te laat beginnen de chefs aan hun optreden. Wel hebben ze een knallende opkomst, waardoor de stemming er gelijk lekker in zit. De rest van het optreden is een lekker brouwsel met funk, rock, vuile dubstep en vleugjes reggae. De band weet met hun catchy nummers prima hoe ze een feestje moeten bouwen, al is het optreden meer een warming-up voor de rest van de avond.

Het repertoire van de avond wordt afgewisseld met lekkere dansnummers. Maar ook rustige hits zoals Birds en top-40 hit In Your Arms mogen niet achter blijven. Het is de band te prijzen dat het top-40 succes ze nog niet naar het hoofd is gestegen. Meerdere keren gaat zanger Joshua op de rand van het podium zitten, zodat het hij het publiek recht aan kan krijgen en het geheel een persoonlijke tint krijgt. Ook springt hij het publiek in, zingt hij door en beveelt ondertussen iedereen om op hun hurken te gaan zitten. Wanneer de drop komt begint het publiek enthousiast te springen. De stemming zit er goed in en iedereen lijkt dat te voelen.

Wat dan ook opvalt, is dat de chefs na het gespring besluiten het voor gezien te houden. Er wordt nog een verrassende comeback gemaakt door hun toegift te beginnen met een nummer van collega Macklemore, wat meebrullen met Can’t Hold Us betekent. Het is dan ook erg jammer als de band daarna aankondigt dat ze nog een eigen nummer gaan spelen. Het blijkt aan het tijdschema te liggen. Maar de koks krijgen een krap uur om te spelen, en dat geeft geen recht aan de muzikale capaciteiten van de band. Na het optreden van Chef’Special lijkt het optreden ook alweer snel vergeten, en is de rest van de Koningsnacht gevuld met muziek van DJ’s. De band kreeg al met al te weinig tijd om zichzelf van nog een betere kant te laten zien. Een avond die echt om de chef-koks draait zal nog interessanter zijn.