Concertverslag Eefje de Visser voor Muziek.nl (oktober 2013)

Eefje de Visser kwam voor het eerst in beeld toen ze in 2009 de Grote Prijs van Nederland won, een muziekprijs die jaarlijks wordt uitgereikt. Haar tv-debuut maakte ze met haar optreden in ‘De Wereld Draait Door’ met het nummer Hartslag, dat later een EP werd. In 2011 en 2013 lanceerde ze twee albums, Het Is en De Koek. Gisteren stond ze in poppodium 013 in Tilburg, de stad waar ze ook gestudeerd heeft.

Het geroezemoes ebde langzaam weg wanneer het publiek in 013 merkte dat Eefje de Visser het podium zou betreden. Ze kwam op met enkel een gitaar in haar handen, terwijl het podium verraadde dat zij niet alleen zou spelen vanavond. En inderdaad, na haar eerste nummer betraden vier andere muziekkanten het podium.

Het viertal klonk krachtig en vol wanneer zij het tweede nummer inzette, Uit de lucht. De drums en de achtergrondstemmen, die mooi weerklonken in de kleine ruimte, geven het nummer echt meer power en het raakt je wat dieper dan voorheen ingeschat. De band speelde voornamelijk nummers van het tweede album, maar ook wat van De Koek.

Het publiek leek volledig op te gaan in de muziek van De Visser, met haar bijzondere, enigszins hese en bekende stem neemt ze je mee in haar nummers. Er stonden veel stelletjes weg te dromen tijdens haar repetoire, en de muziek nodigde uit voor intimiteit.

Maar na enige tijd leek het publiek zijn aandacht te verslappen, Eefje speelde haar nummers krachtig, vol en kort, soms zelfs zonder een rust, maar na enige tijd leek de zaal te weten wat zij te bieden had. Maar met haar luchtige en spontane houding wist ze het publiek toch vast te houden. Zelfs wanneer de inzet van een nummer niet loopt zoals gewenst, grapt ze daarover waardoor het publiek grinnikt.

Toen Eefje vroeg of de bezoekers al eens eerder bij haar concerten waren geweest in Tilburg, werd er door enkelen enthousiast geroepen. Dat ze menig harten heeft veroverd, blijkt ook bij haar vertrek. Het publiek blijft enthousiast klappen, waardoor de band terugkomt voor nog drie toegiften. “Zing Schotland!”, roept een klein kind vanuit de zaal. Dat kon Eefje natuurlijk niet weigeren. Ze speelde Schotland, een nummer van haar eerste album, en eindigde met haar debuutnummer Hartslag. En dat nummer leek het publiek te vragen hun laatste krachten te bundelen om nog even volledig te genieten van het mooie intieme concert van de singer-songwriter.