Soundz: Positief na pijnperiode

De meeste nummers op het derde album van indiefolkband Folly & The Hunter zijn geschreven tijdens het toeren door Europa en Noord-Amerika. De band werkte voor het eerst samen met producer Howie Beck. Het resulteerde in Awake.

“We hadden de neiging onze muziek te gecompliceerd te maken”, vertelt Nick Vallee, zanger, gitarist en tekstschrijver van Folly & The Hunter. Op het derde en nieuwste album Awake zijn de trieste, langzame folknummers ingeruild voor meer popgeoriënteerde indiefolk. De samenwerking met producer Howie Beck wierp nieuw licht op de manier waarop Folly & The Hunter muziek maakt. “Howie brengt muziek terug naar de kern, dat was voor ons heel interessant.”

Awake is het eindresultaat van toeren door Noord-Amerika en Europa. Tijdens een show in Duisburg legt de band de basis voor het gelijknamige nummer. De plaat heeft ook een positievere sound. Folly & The Hunter is opgegroeid. “We zijn volwassener. Onze muziek was altijd al donker, maar bij Awake schijnen er lichtpuntjes door de duisternis”, aldus Vallee. Op het vorige album, Tragic Care, is die duisternis prominent aanwezig, mede doordat de bandleden op dat moment een moeilijke periode doormaakten. Zo werd de vader van bassist Christopher Fox ernstig ziek tijdens het maken van het album. Dat beïnvloedde de rest ook.

“Nu zijn we positiever ingesteld, waardoor het mogelijk werd dit album te maken. Ook als band waren we daar aan toe.” Folly & The Hunter heeft de tour voor 2015 afgesloten en deze winter schrijven ze nieuw materiaal. Awake komt in maart uit in Europa. “Daar heb ik ontzettend veel zin in, ik hoop dat het album wordt opgepikt en dat we veel kunnen spelen.”