Soundz: The Brahms schiet geen wortel

Indiepopband The Brahms heeft een vliegende start gehad. Het viertal treft elkaar op de Herman Brood Academie in 2014. Datzelfde jaar wint het de Utrechtse Popprijs en speelt het supportshows voor onder andere The Kooks in de Heineken Music Hall. Dat is pas het begin.

“We kregen eigenlijk gewoon een super droog mailtje met de vraag of we de aftershow van The Kooks wilden verzorgen. Het was echt bizar”, vertelt David Westmeijer, zanger van The Brahms. Sinds de jongens zijn afgestudeerd, gaan ze als een speer. In maart 2015 komt de debuut-ep Meraki uit met daarop vijf vrolijke indienummers à la Vampire Weekend. “Maar we zijn niet altijd supervrolijk en blij of zoiets. We zijn juist best serieus als het op onze muziek aankomt.”

The Brahms blijft niet onopgemerkt. De single Golden wordt in juni benoemd tot 3FM Megahit. “Dat was wáánzinnig. Het grappige is dat we onze hoop hadden gezet op een ander nummer: Homerun. De release was na de zomer gepland. Omdat we niet te lang stil wilden blijven, brachten we Golden eerst uit.”

Met het succes van de single verdient het viertal een plek op Noorderslag. Ook speelt het tijdens de Popronde. Inmiddels is een tweede ep in de maak. David: “Deze krijgt een elektronischere sound en draait meer om de liedjes zelf. De nummers zijn ook mooier, vind ik.”

Als de tijd rijp is, wil The Brahms graag naar het buitenland. “Kensington verkoopt wel drie keer de Ziggodome uit, maar dat is ongeveer het grootste wat je in Nederland kunt bereiken.” Een andere droom is een tour als hoofdact, maar voor Bombay Bicycle Club willen de jongens graag nog een supportshow spelen. “Ik zou gelijk van alles aan ze vragen. Het beste album aller tijden komt ook van hen, dat is So Long See You Tomorrow. Ik weet niet of de rest boos wordt als ik dit zeg, trouwens.”