Verantwoording: The News Frontier

Het laatste jaar van mijn studie is mijn eigen bedrijfje ontzettend belangrijk geweest. Het begon allemaal in september, toen ik met mijn medestudenten Kaja Bouman, Vera Boonman en Alka Goos in een groepje werd gezet. We hadden ons alle vier opgegeven voor een O&I-project in combinatie met de minor GameDesign. Vanwege een gezamenlijke interesse voor interactiviteit, journalistiek en games kwamen we samen.

Eerlijk is eerlijk, ik wist wie deze meiden waren, maar daar bleef het ook bij. Echt met ze gepraat of samengewerkt, had ik niet. Het was dan tijdens het project Ondernemerschap & Innovatie ook even inkomen. Met de nodige hobbels vormden we uiteindelijk een geoliede machine, en meldden we ons aan voor The Challenge 2016 van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Ons concept van een idee, wat het toen was en nog steeds wel is, was zo innovatief dat we onszelf verzekerden van een deelname aan The Challenge. De finale wonnen we helaas niet, hoewel we hem wel haalden. Een enorme prestatie! Op dit moment gaan we kijken hoe we onze betrokkenheid bij ons bedrijf, The News Frontier, gaan vormgeven.

Ik heb niet echt een productie kunnen maken voor The News Frontier. Ik wist enkel dat ik The News Frontier wilde verwerken in mijn portfolio, omdat ik in mijn vierde jaar er zoveel mee bezig ben geweest. Het bedrijf en onze deelname aan The Challenge kan dan ook niet ontbreken in mijn eindassessment.

Net zoals Kaja Bouman heb ik een tijdlijn gemaakt van ons ontstaan, onze deelname aan The Challenge en de periode daarna. Ik had deze allereerst verwerkt in een mooie tool. Maar vlak voor de deadline kwam ik erachter dat de hele website eruit lag (gekaapt of iets dergelijks). Daarom heb ik een ’tijdlijn’ gemaakt in een blogpost. De periode Ondernemerschap & Innovatie heb ik uiteraard niet meegenomen, want net zoals er drie maanden van stage zijn beoordeeld, heeft de FHJ ons al beoordeeld en gezien tijdens O&I. Alles wat daarbuiten viel, is echter verwerkt in mijn tijdlijn. Ik vond dit een geschikt medium omdat ik zo structureel per datum en periode kan laten zien wat ik voor The News Frontier en The Challenge heb betekend. Voor de tijdlijn heb ik geen productverantwoording gemaakt, omdat het geen journalistieke productie voor publicatie is, maar enkel een overzicht van het eerste levensjaar van The News Frontier.

Ik heb niet echt een originele productie gemaakt, gezien een ander ook al een tijdlijn over ons bedrijf heeft gemaakt. Echter is deze tijdlijn vanuit mijn perspectief en met mijn inspanningen erin. Daarnaast is The News Frontier een bedrijf van ons allemaal. Het is ‘ons kindje’ en ik vind dat we allemaal evenveel energie, inzet en moeite daarin en in onze deelname aan The Challenge hebben gestoken. Ik wil dat graag op deze manier laten zien. Het is geen echte productie, maar ik vond onze deelname zo belangrijk en zo’n groot deel uitmaken van mijn identiteit als journalist en mijn studiejaar, dat ik The News Frontier niet buiten beschouwing kan laten.

Wat ik met mijn tijd en werk bij The News Frontier wil aantonen, is uiteraard zelfstandigheid en creativiteit en originaliteit. Hoewel we veel met z’n allen hebben gedaan, zijn er ook momenten geweest waarop ik zelfstandig aan het project heb gewerkt. Dit zie je onder meer terug bij het uitschrijven van onze pitch (concept). Hierin laat ik ook creativiteit en originaliteit zien. Maar ik vind dat dit ook terugkomt bij ons idee in het algemeen en bij het maken van het filmpje. Hier heb ik ook mijn hersenen laten kraken en uiteindelijk hebben we er met z’n allen een goede pitch en presentatie van gemaakt. The News Frontier is een groepsproject met inzet van alle vier de partijen, waarbij zelfstandigheid, creativiteit en originaliteit een rol speelt.